Park Gulden Bodem -Arnhem

Park Gulden Bodem

Het park bestaat voornamelijk uit bossen met aan de zuidoostzijde een open gebied en aan de noordzijde akkers. Hier bevindt zich een 150 meter lange wildgraaf, onderdeel van de in 1687 aangelegde afzetting tussen de Carolinahoeve in De Steeg en Oosterbeek.

Het bos wordt het ‘Gravinnebos’ genoemd.

Park Sonsbeek Park Zijpendaal Park Gulden Bodem

Monument

Gulden Bodem is in 2005 aangewezen en in 2006 geregistreerd als van rijkswege beschermd complex Historische Buitenplaats, met vier complexonderdelen. Het koetshuis, de historische parkaanleg, het houten huis en de gietijzeren weidehekken. Het beschermde gebied beslaat 35 ha.

Tegenover Park Gulden Bodem, gescheiden door de Zijpedaalseweg, ligt Park Zijpendaal.

Bomenkap Gulden Bodem

Tamme kastanjes

Deze markante poortwachters worden ook wel Hans en Grietje genoemd.
Het zijn de dikste bomen van Arnhem en de oudste bomen van Nederland.

De dikste Tamme Kastanje (Castanea sativa) is 740 cm in omtrek en 26 meter hoog. Ze zijn waarschijnlijk 350 jaar oud en veelvuldig onder handen genomen door boomchirurgen.
De tamme kastanje is een Europese duurzame houtsoort en werd veel aangeplant voor de eetbare kastanjes.

Jachthuis

Het kunstwerk van de IJslandse kunstenaar Sigmundur Gudmundson (Beeldententoonstelling Sonsbeek 1986) markeert de plaats op de heuvel waar vroeger het landhuis van de Gravin heeft gestaan.
Dit huis is in 1964 afgebroken omdat het te bouwvallig was geworden.

Gulden Bodem is in 1958 in handen van de gemeente gekomen. Alleen het Koetshuis (uit 1838), nu woonhuis, herinnert nog aan het verleden.

Paulus de Boskabouter Park Gulden Bodem

Beeldje Paulus de Boskabouter

Verscholen in het bos staat een bronzen beeldje van Paulus de Boskabouter. Een ode aan de kinderboekentekenaar en –schrijver Jean Dulieu (1921-2006) die lange tijd aan de Bakenbergseweg woonde en dagelijks met zijn hond op de Gulden Bodem wandelde.

De eerste uitgave van Paulus verscheen in 1946 in stripvorm in de krant. Hij ging eerst tekenen en dan ontstonden de verhalen rondom Paulus en allerlei dieren en heks Eucalypta in het bos.

Wildgraaf

Op de rand van de akkers en het bos staat een houten schutting. Dit is een voorbeeld van een wildgraaf die herten en everzwijnen van de Veluwe moest tegenhouden.
In de 17 de eeuw was er een hoge wildstand die op de akkers kwamen vreten.

Een wildgraaf bestaat uit een greppel met daarnaast een dijk en op die dijk een houten schutting.
Deze wildgraaf begon in Oosterbeek en sloot aan op een bestaande wildgraaf voorbij kasteel Rozendaal tot aan Dieren.