Huis Zijpendaal in Park Zijpendaal Arnhem

Huis Zypendaal

Geen kasteel maar een landhuis met een tuin, gazons, bos, akkers en weilanden.

Begin 1800 is het bosachtige park omgevormd van Barokke rechte lanen naar de golvende landschapsstijl. Het huis is rond 1750 gebouwd vlakbij de plek waar al 200 jaar een ander landhuis had gestaan. De toren is er later bijgebouwd.
De stijlkamers op de benedenverdieping zijn in de zomermaanden te bezichtigen.

Op de bovenverdieping en bijgebouwen zijn kantoren van het Geldersch Landschap en Kasteelen.

Huis Zijpendaal Park Zijpendaal

Vlindertuin

In 2010 aangelegd door Arnhemse natuurliefhebbers om vlinders, libellen, vogels, padden en egels schuil- en nestelgelegenheid te bieden. Hoe meer vlinderplanten hoe beter! Goed om eitjes op te leggen, rupsen te laten vreten, als pop te overwinteren of als vlinder nectar uit de bloemen te halen.
Deze tuin biedt alles aan beschutting en voedsel.

In het midden ligt de meditatieheuvel uit 2001 van kunstenaar Peter Santino. Mee met een rondwandeling kan via IVN of via Vereniging voor veldbiologie.

Ontspringen beek

De Sint Jansbeek ontspringt aan de voet van de Bicksberg vlak achter Kasteel Zypendaal. Hier komt kwelwater van diepere waterlagen naar boven borrelen. Door zo’n sprengkop af te graven kan het water aan de oppervlakte komen en bovengronds gaan stromen.

Het hoogteverschil tussen deze bron en de Rijn is 35 meter. Vanaf 1281 werden de eerste molens langs de beek gebouwd om gebruik te maken van de waterkracht van het vallende water.

Vroeger liep de beek dwars door de stad. In de zomer van 2017 is de beek weer zichtbaar gemaakt en opnieuw boven de grond gebracht. 

De Teerplaats

Deze boerderij is een hallenhuisboerderij uit de 18de eeuw met een woongedeelte, een deel en stallen erachter. Boven de deel is een hooizolder. Aan de zijkant is rond 1900 een dienstwoning gebouwd.

De naam Teerplaats komt van potverteren: samen de pot leegeten. Tot 1883 kwam het schuttersgilde hier bij elkaar om ‘te potverteren’.

Sinds 2015 is op deze prachtige plek een Bed and Breakfast gevestigd.

De Teerplaats
De Teerplaats in Park Zijpendaal in Arnhem