Steile tuin Sonsbeekpark Arnhem

Wat maakt Park Sonsbeek zo bijzonder?

Niet alleen de hoogteverschillen maakt het park zo bijzonder. Ook de omvang! Het is een groot park midden in de stad. Vroeger was het nog groter. De zoon van de laatste baron was niet meer geïnteresseerd in Sonsbeek. Hij zag het vooral als bron van inkomsten en verkocht delen voor nieuwe woonwijken. De Burgemeesterswijk, Sonsbeekkwartier en Sint Marten hoorden vroeger ook bij het Sonsbeekpark. Sinds de aanleg van de Apeldoornseweg raakte park Sonsbeek versnipperd.

Park Sonsbeek Park Zijpendaal Park Gulden Bodem

Waar komen die hoogteverschillen vandaan?

In een van de ijstijden zo’n 100.000 jaar geleden hebben gletsjers keien en zand tot ver in Nederland opgestuwd. Zo is het Veluwemassief met al haar heuvels en dalen ontstaan.
In Park Sonsbeek zijn wel waterpartijen uitgegraven vanuit de Sint-Jansbeek maar de heuvels zijn in de ijstijden ontstaan.
Op zulke overgangsgebieden bouwden kerk en adel  vaak  hun landhuizen en kastelen. Net als hier in het buitengebied van Arnhem.

Belvedere Park Sonsbeek Arnhem

IJskelder

In de heuvel naast de koude vijver zit een gemetselde ijskelder uit 1810. In die tijd waren er geen electrische koelkasten en de winters veel strenger dan nu. In adellijke kringen was het gebruikelijk om natuurijs op te slaan om vlees, vis en dranken goed te houden. Deze ijskelder is bijzonder vanwege haar ronde koepelvorm.
In 2007 is de ijskelder gerestaureerd dankzij een actie van de Vrienden van Sonsbeek.
Voor rondleidingen in de zomer zie Activiteiten Natuurcentrum.

Belvedere

Oorspronkelijk stond hier een houten toren boven op de Ruyterenberg. De berg ligt 70 meter boven NAP en de toren is 28 meter hoog. Met 140 treden sta je boven en reikt het uitzicht over de boomtoppen tot aan Kleef- Duitsland.
De toren is in 1824 gebouwd en in 1950 nog eens opgehoogd omdat de bomen boven de toren uitgroeiden.

Om de toren te beklimmen zie Activiteiten Natuurcentrum.

Paline Wandelt heeft een leuk wandeling op haar website staan.

Arnhem: langs de Sint-Jansbeek naar de Nederrijn. De moeite waard om te lezen en misschien ook wel te lopen.